Kadar penurunan KDNK Macau perlahan pada 4Q di tengah-tengah peningkatan pelancongan
Toto

Kadar penurunan KDNK Macau perlahan pada 4Q di tengah-tengah peningkatan pelancongan

Eksport suku keempat perkhidmatan perjudian Macau, komponen penting keluaran dalam negara kasar (KDNK) bandar itu, menyaksikan penyusutan Pengeluaran SGP penurunan tahun ke tahun berbanding suku ketiga.

Eksport sedemikian merosot sebanyak 70.3 peratus tahun ke tahun dalam tempoh tiga bulan hingga 31 Disember, berbanding penyusutan 93.6 peratus tahun ke tahun pada suku ketiga, menurut data yang dikeluarkan pada hari Jumaat oleh Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar itu.

Eksport suku keempat perkhidmatan pelancongan merosot sebanyak 48.9 peratus tahun ke tahun, berbanding kejatuhan 87.9 peratus pada suku ketiga.

“Apabila ketibaan pelawat pulih daripada suku sebelumnya, eksport perkhidmatan menurun pada kadar yang lebih perlahan, sebanyak 61.0 peratus tahun ke tahun,” kata biro perangkaan itu. Bilangan ketibaan pelawat ke Macu  melonjak sebanyak 150.3 peratus suku ke suku pada suku keempat, menurut data.

KDNK keseluruhan Macau menyusut sebanyak 45.9 peratus tahun ke tahun dari Keluaran SDY segi sebenar pada suku keempat, berbanding penurunan 63.8 peratus dalam tempoh tiga bulan hingga 30 September.

KDNK bandar untuk keseluruhan tahun 2020 menguncup sebanyak 56.3 peratus tahun ke tahun dalam terma sebenar.

Permintaan domestik suku keempat menyusut sebanyak 6.4 peratus tahun ke tahun, kadar “lebih ringan” berbanding suku sebelumnya, “disebabkan oleh Data SGP penurunan yang lebih kecil dalam perbelanjaan penggunaan swasta,” kata biro perangkaan itu.

Perbelanjaan penggunaan akhir isi rumah dalam pasaran domestik menunjukkan penurunan 2.4 peratus tahun ke tahun, lebih kecil daripada penyusutan 8.4 peratus tahun ke tahun pada suku ketiga, dengan prestasi terkini “disokong” oleh “subsidi penggunaan kerajaan Macau skim”.

Pengempis tersirat KDNK, yang mengukur perubahan keseluruhan dalam harga, turun sebanyak 2.0 peratus tahun ke tahun pada suku keempat.