LVS merancang untuk mengekalkan pangkalan AS, penyenaraian saham: jurucakap
Toto

LVS merancang untuk mengekalkan pangkalan AS, penyenaraian saham: jurucakap

Kumpulan kasino Las Vegas Sands Corp berhasrat untuk mengekalkan ibu pejabatnya dan penyenaraian saham semasanya di Amerika Syarikat, seorang Data HK jurucakap memberitahu GGRAsia sebagai respons kepada pertanyaan kami.

“Syarikat itu merancang untuk terus mengekalkan penyenaraian dan ibu pejabat di AS,” kata Ron Reese, naib presiden kanan komunikasi global dan hal ehwal korporat kumpulan itu, dalam e-mel yang diterima oleh GGRAsia pada pagi Khamis waktu Macau.

Siasatan GGRAsia mengenai perkara tersebut didorong oleh berita pada hari Rabu bahawa kumpulan itu akan menjual aset permainan Las Vegas, Nevada dan bukan permainannya pada harga AS$6.25 bilion.

Robert Goldstein, pengerusi dan ketua eksekutif Las Vegas Sands, telah dipetik dalam kenyataan akhbar pada hari Rabu mengatakan bahawa jenama itu masih Pengeluaran SDY berminat dalam “peluang pembangunan dalam negara” di AS Tetapi dia juga menambah: “Asia kekal sebagai tulang belakang ini. syarikat dan perkembangan kami di Macau dan Singapura adalah pusat perhatian kami.”

Encik Goldstein disahkan baru-baru ini sebagai pengganti mendiang pengasas syarikat itu, Sheldon Adelson, yang meninggal dunia pada Januari . Pembrokeran Sanford C. Bernstein Ltd memerhati dalam memo sejurus selepas kematian pengasas bahawa keluarga Adelson dan amanah berkaitan memegang 56.6 peratus kepentingan mengawal dalam Las Vegas Sands.

Dalam pertanyaan Khamis kami, GGRAsia telah bertanya kepada syarikat induk Pengeluaran HK sama ada ia mungkin mempertimbangkan – antara lain – memindahkan ibu pejabatnya ke Asia atau mencari penyenaraian baharu di Asia, selepas penjualan Las Vegas yang dirancang.

Operasi permainan Macau kumpulan itu disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong melalui unitnya Sands China Ltd.

Operasi Singapura kumpulan Marina Bay Sands – melalui Marina Bay Sands Pte Ltd – tidak mempunyai penyenaraian sendiri.

Sanford Bernstein berkata dalam nota hari Rabu, bahawa penjualan aset Las Vegas mungkin membantu pulangan dividen untuk firma induk.